За хората в Йоханесбург адресът Албърт Стрийт 80е адът на земята.

...
За хората в Йоханесбург адресът Албърт Стрийт 80е адът на земята.
Коментари Харесай

Символ на разпада: завзетите къщи на Йоханесбург

За хората в Йоханесбург адресът " Албърт Стрийт " 80е адът на земята. На 31 август, малко след среднощ, явно от запалена свещ пететажната постройка лумва в пламъци. В момента на пожара тя е населявана от над 200 фамилии. Но и преди това условията в нея са били пагубни.

Обитателите се оказват в капан, спешните изходи са затворени, както и естествените, на които са сложени решетки, с цел да не влизат крадци. 77 починали, измежду които 12 деца, и 88 ранени. Повечето се задушават край препречените изходи, мнозина изгарят до неразбираемост. Повечето жертви не са разпознати и до през днешния ден, напомня АРД.

В ръцете на проведената престъпност

Във времената на апартейда в Йоханесбург са залагали на градежа на здания, излъчващи власт - банки, застрахователни компании, служби. Тези здания още са си по местата, само че тогавашните им бели жители - властимащите - от дълго време ги няма.

Така се създал вакуум, в който небрежно се наместила организираната престъпност - от целия свят. Търговци на хора от Мозамбик, проведена проституция от Нигерия, банди от Албания, от Англия, а и от Германия. Центърът на града се трансформирал последователно в отблъскващо място, показва АРД.

В Йоханесбург има 700 завзети къщи

И постройката на  " Албърт Стрийт " 80 има сходна орис. След апартейда в началото стояла празна, само че в един миг в нея се настанили нарушители, а след това и трудови мигранти, избягали от бедността в Малави, Зимбабве или Мозамбик.

Обширните пространства, служили в миналото за ведомствени цели, били разграничени на по-малки. Хората спели в дребни пространства, готвели на открит огън. Но трябвало да заплащат наем на незаконните банди, които завзели къщата.

Всъщност тя официално принадлежи на градската администрация, само че тя изобщо не се интересува от постройката - това разрешава на гангстерите да прибират наема, изяснява АРД. В центъра на Йоханесбург има още над 700 такива здания - знак не западането на региона и на неспособността на управляващите да се оправят със обстановката.

Има ли вяра за " изгубения град "?

Президентът Сирил Рамафоса дойде на място още в деня на пожара и съобщи, че оттук насетне щели да се поставят грижи за изоставените региони. Но съвсем никой в Южна Африка не повярва на думите му, отбелязва АРД.

В деня след огромния пожар в края на августСнимка: Themba Hadebe/AP Photo/picture alliance

Жена от Малави споделя след случая: " Всъщност въобще не сме желали да живеем тук - наложи ни се ". Тя съумяла да скочи с 6-месечното си бебе от четвъртия етаж, при което си счупила крайници, само че и дамата, и детето оживели. Сега и съседите ѝ, представени от АРД, споделят: " Вече нямаме град - градът ни е загубен ".

Те нямат и религия в градските управляващи, защото в последно време кметовете се сменят прекомерно постоянно. Но разпадът на градския център е почнал доста по-отдавна. Сега една помощна организация се пробва да прокара самодейност, ориентирана към съживяването на региона. Тя се употребява с поддръжката на няколко банки, на една верига за бързо хранене и на Microsoft. Предвижда се построяването на учебни заведения, чака се в региона още веднъж да се открият и компании, " завзетите " къщи да бъдат опразнени, а край тях да се оформят детски площадки. Сигурност в триумфа на иницативата няма, само че уредниците не губят вяра, че ще се стигне до смяна в лика на града.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Невиждано злополучие: милиарди скакалци нападнаха Африка

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР